تفاوت درایوهای Enterprise و Consumer Solid State
درایوهای حالت جامد(ssd) از دو جهت مورد توجه قرار میگیرند:
-
-
- سریع بودن
-
-
- 2. گران بودن
اگرچه امروزه قیمت آنها بسیار کمتر از قیمتهای سابق است. اما در زمان خرید آنها با توجه به نوع کاربری و انتظارات باید به نکاتی توجه داشت چرا که تفاوت بین درایوهای Enterprise و Consumer Solid State وجود دارد.
برای درک اینکه چرا درایوهای مصرف کننده و سازمانی متفاوت هستند، بهتر است کمی در مورد نحوه کار SSD ها بدانیم.
نحوه کار SSD:
1.SSD مصرف کننده:
یکی از راه هایی که تولید کنندگان ظرفیت SSD های خود را افزایش می دهند، افزایش تعداد بیت هایی است که می توانند در هر سلول ذخیره شوند. افزایش عمق بیت، ظرفیت را افزایش می دهد. اما به طور بالقوه طول عمر دستگاه را کاهش می دهد.
(بسته به تعداد دفعات رونویسی داده ها) SSD های درجه مصرف کننده مانند آنچه در بالا ذکر شد معمولاً TLC (سلول سه سطحی) هستند.
به این معنی که می توان سه بیت را در هر سلول ذخیره کرد. برخی از SSD های مصرف کننده حتی QLC هستند و در هر سلول چهار بیت ذخیره می کنند. در مقابل، SSD های سازمانی اغلب SLC (یک بیت در هر سلول) یا MLC (دو بیت در هر سلول) هستند.
2.SSD سروری:
در مقابل، SSD های سازمانی اغلب SLC (یک بیت در هر سلول) یا MLC (دو بیت در هر سلول) هستند.حتی اگر یک درایو حالت جامد درجه مصرف کننده و یک درایو سرور هر دو دارای معماری یکسانی باشند.
(برای مثال MLC)، درایو سازمانی تقریباً برای تعداد بیشتری از چرخه های نوشتن رتبه بندی می شود. یکی از راههایی که سازندگان از فرسودگی زودرس SSD جلوگیری می کنند، تهیه بیش از حد درایوها است.
به عبارت دیگر، تنها بخشی از ظرفیت درایو برای استفاده در دسترس است. ظرفیت باقی مانده برای استفاده توسط کنترل کننده فلاش اختصاص داده شده است. بخشی از این ظرفیت بلااستفاده به عنوان ذخیره اضافی استفاده می شود.
با فرسوده شدن سلول ها ، از سلول های یدکی برای افزایش طول عمر درایو استفاده می شود. SSD های کلاس Enterprise تعداد بیشتری بلوک یدکی نسبت به درایوهای مصرفی دارند.
نحوه عملکرد و دیگر تفاوت ها:
یکی دیگر از تفاوت های کلیدی بین SSD های سازمانی و مصرف کننده این است که درایوهای Enterprise معمولاً عملکرد قابل پیش بینی تری را ارائه می دهند. این به نحوه نوشتن داده ها در درایوها مربوط می شود.
وقتی داده ها روی یک هارد دیسک سنتی و در حال چرخش رونویسی می شوند، داده های جدید را می توان بر روی داده های قدیمی نوشت.
این مورد در مورد SSD ها صادق نیست. قبل از اینکه یک سلول با داده های جدید رونویسی شود، ابتدا باید محتویات موجود آن را پاک کرد.
تکمیل این چرخه پاک کردن کمی زمان می برد. به طور معمول ، تولید کنندگان SSD داده های جدیدی را به قسمت های بلااستفاده درایو می نویسند. سپس داده های “رونویسی” را بعداً به عنوان بخشی از فرایند جمع آوری زباله حذف می کنند.
این امر دو کار را انجام می دهد:
۱-عملیات نوشتن را به طور یکنواخت در سراسر درایو توزیع می کند. (طول عمر درایو را افزایش می دهد.)
۲-به عملکرد بهتر درایو نسبت به زمانی که نیاز به پاک شدن فوری بود کمک می کند.
با شروع پر شدن SSD ها ، فضای کمتری برای ذخیره داده های بازنویسی وجود دارد. بنابراین عملکرد آنها به دلیل نیاز به پاک کردن داده های موجود در زمان واقعی کاهش می یابد.
درایوهای کلاس Enterprise از برخی از ظرفیت های ذخیره شده خود برای کمک به این فرایند استفاده می کنند.(و همچنین ممکن است عملیات نوشتن / پاک کردن موازی را انجام دهند.) تا عملکرد نوشتن قابل پیش بینی تری را ارائه دهند.
عمر بالاتر به نسبت درایوهای مصرف شخصی :
یکی دیگر از تفاوت های کلیدی بین SSD های سازمانی و مصرف کننده این است که درایوهای Enterprise عمر مفید و قابل پیش بینی آنها به نسبت اس اس دی های مصرف شخصی یا خانگی میباشد.
TBW : TeraByte Writen
این عبارت را برای نمایش ترابایت های نوشته شده به کار میبرند. به مجموع اطلاعات نوشته شده یا بازنویسی شده در طول عمر یک حافظه با واحد ترابایت را TBW میگویند.
معیار دیگری که برای تعیین عمر درایو اس اس دی استفاده میشود TBW میباشد. که مشخص میکند مجموعا چه مقدار اطلاعات میتواند در مدت زمان عمر یک اس اس دی روی آن نوشته شود.
بطور مثال اگر در اطلاعات اس اس دی شما نوشته شده 365TBW به این معناست که شما میتوانید 365 ترابایت روی آن اطلاعات بنویسید تا قبل از اینکه احتیاج به جایگزینی آن داشته باشید
حالا با دانستن مفهمومهای TBW و DWPD میتوانیم عمر یک اس اس دی را تعیین کنیم و بر مبنای نیازمان اقدام به خرید کنیم.
بعنوان مثال:
اگر مدت زمان گارانتی اس اس دی ۵ سال و میزان اطلاعات قابل رایت روی آن ۳۶۵ ترابایت تعیین شده باشد:
۳۶۵ترابای÷(۵سال×۳۶۵روز)=۲۰۰گیگابایت در هر روز
حال اگر حجم درایو خریداری شده توسط شما ۲۰۰ گیگابایت باشد DWPD آن معادل 1 میشود(1DWPD) یعنی ۱ بار رایت کامل معادل حجم اس اس دی در طول یک روز.
متقابلا بطور مثال اگر میزان TBW درایو شما 3,650 باشد به آن معناست که میتوایند معادل دو ترابایت در روز روی آن رایت کنید یعنی 10DWPD
این نکته را بخاطر داشته باشید که برای استفاده از اس اس دی روی سیستمهای سازمانی سامسونگ با طراحی و تولید اس اس دی های سری اینترپرایز خود مشکل پایین بودن TBW را حل کرده است.
موارد ذکر شده تنها بخشی از تفاوت مابین اس اس دی های سازمانی اینترپرایز و اس اس دی های معمولی مصرف شخصی هستند بنابراین عاقلانه است که مشاغل با وجود تفاوت هزینه بنابر نوع کاربری و انتظارات از درایوهای اینترپرایز روی سرورهای شخصی یا سازمانی استفاده کنند.